2010. november 22., hétfő

Gällivare

Mint ahogy arról már beszámoltam Gällivare-ben elkezdődött az északi szí szezon.
A szombati napon a nőknek 10 km-es szabad stílusú, férfiaknak 15 km szintén szabad stílusú versenyt rendeztek.
Nőknél nagy meglepetés nem született. Ugyanis a nagy favorit Marit Bjoergen és Charlotte Kalla harcolt a győzelemért, pár ez azért túlzás, hisz Bjoergen nagyon elverte a mezőnyt a szezonnyitón, az első perctől kezdve nem hagyott kérdés.
Így a szám olimpiai bajnokának be kellett érnie a 2. hellyel.
Ami meglepő volt, hogy Kowalczyk a dobogós helyezésekbe nem szólt bele, bár ő neki inkább klasszikus stílus meg jobban, bár mindkét stílusban ért már el sikereket.
A mezőny ezek után csak abban bízhat, hogy jövő héten klasszikus stílusú sprint majd 5km-s verseny jön, ahol várhatóan fordul a kocka, és ezeken a versenyeken Bjoergent is el lehet majd kapni. Bár a klasszikus stílusú sprint számban lett olimpiai bajnok az idén. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szám legnagyobb favoritja Petra Majdic megsérült a bemelegítésen, magát a versenyt végig küzdötte, és dobogóra is felállt. De ha nem sérül meg akkor valószínű ő a bajnok.
Ettől függetlenül Bjoergen-nel itt is számolni kell.
Kowalczyk lesz kakukktojás, hisz tavaly jól ment neki klasszikus stílusú sprint verseny, 2. lett az olimpián, de ő nem kimondottan sprinter.
Norvégok közül klasszikus stílusban Johaug az aki kiváló, ezt már 2007-ben megmutatta, amikor a Sapporoi világbajnokságon 30 km-en dobogós lett.
Na de az esélylatolgató után vissza a Svédországi idénynyitóhoz.
Majdic egy 12. hellyel tért vissza, az olimpián elszenvedett balesete után.
Ami tőle szép eredmény hisz klasszikus stílusú menő, és inkább sprinter.
Bár 10 km-en is versenyképes, mint láthatjuk szabad stílusban is.
Olyan nagy meglepetés nem volt, legalábbis pozitív.
Csalódások voltak. Kowalczyk szereplése is az volt, hisz csak 7. helyen végzett.
Ennél is nagy csalódás Roponen 23. hely, a finn sífutónő ugyanis szabad stílusban megy jól, ebben a stílusban tőle és Saarinentől várhatják a finnek jobb eredményeket, Saarinen szezon kezdett előtt nem sokkal sérült le, így ezt a hétvégét ki kellett hagyni, előreláthatólag Davosban térhet vissza.
Illetve két kiváló szabad stílusú futó Evi Sachenbacher, és Valetina Schevcsenko akik csalódást okoztak még, míg előbbi 26. lett, utóbbinak még pontszerzés sem jött össze, és csak 32. lett.
Illetve a nőknél még az oroszok okozták csalódást. Mindössze egyetlen orosz pontszerző volt, ő is csak a 20. lett.
Férfi versenyen egy hazai futó, Marcus Hellner nyert. Ez már ezért sem meglepő,
másfelől egy kiváló szabad stílusú futóról beszélünk.
Második helyezett Dario Cologna lett, aki ennek a számnak az olimpiai bajnoka,
e egy roppantul kiegyensúlyozott versenyző, aki ennek köszönhette a Tour de Ski sikerét is.
A harmadik helyezett szintén hazai versenyző, Daniel Rickardsson, akinek ez az első dobogós helyezése. Bár az ő eredmény megsüvegelendő, ugyanis ő klasszikus stílusban igazán jó.
A negyedik helyezett norvég Jespersen is nagy meglepetés volt. Ő ezzel meg is váltotta a norvég1-es váltóba a helyét.
Emellett ide kivánkozik hogy a biatlanosok császára Ole Einar Björndalen is részt vett ezen a hétvégén, és már itt az egyéni versenyben is sikerült pontot szerezni, még hozzá a 25. lett. Számára amúgy igazán kedves ez a helyszín, ugyanis itt aratta egyetlen sífutó világkupa győzelmet még 2006-ban, ugyanilyen 15 km-es szabad stílusú versenyen.
Férfiaknál pozitív meglepetések mellett jó pár negatív meglepetés is volt.
Matti Heikkinen szereplése a legnagyobb a meglepetése, a finn futó csak a 82. lett, hisz ő jó szabad stílusban már versenyt is nyert még hozzá Davosban egy éve.
De nem ő az egyetlen negatív szenzáció Johan Olsson, Axel Teichmann, Anders Södergren, Tobias Angerer. Ők egytől egyig nem szereztek pontot a 103 fős mezőnyben, ami eredetileg 104 fős volt, de Giorgio di Centa nem indult el a versenyen.

Vasárnap csapatversenyeket rendeztek, ezt váltóversenynek is szokták nevezni.
Egy csapatban 4 versenyző van. És mivel Világkupa versenyről beszélünk így egy nemzetnek több csapata is lehet, Svédek pl. 4 csapatot is indítottak.
Váltó versenyekről még azt érdemes tudni, hogy nők 4*5 km-et , a férfiak 4*10-et
tesznek meg. Ez pedig úgy néz ki hogy a verseny két részből áll, ugyanis is váltó első két tagja klasszikus stílusban fut,míg a záróemberek szabad stílusban futnak.

Nőknél nagy harc megint nem volt az első helyért, a norvégok első számú váltója simán behúzta a győzelmet. Johaug és Steira az aki kiemelendő, hisz ők csinálták meg az előnyt, az utolsó váltásnál 35 másodperc volt már.
Igazi nagy csata 2. helyért sem volt. A svéd 1-es váltó uralta végig 2. helyet.
Igazán nagy csata 3. helyért alakult ki az olasz 1, német, és finn 1-es váltó között.
Dobogót végül az olaszoknak sikerült megkaparintani, utánuk német, és finn 1 volt a sorrend.
Ahogy a tegnapi napon ezen a napon is az oroszok hozták a negatív szenzációt 21 váltó közül csak 14.-kek lettek a 19 váltó közül. Eredetileg 21 váltó indult volna de az Orosz 2-et diszkvalifikáltak, míg az olaszok 2. számú váltója feladta a küzdelmet.
Illetve lengyelek 17. helye is egyfajta negatív szenzáció, hisz Kowalczyk előnnyel adta át helyét még az első váltásnál még pedig 16,5 másodperces előnye volt.
De a lengyeleken ez sem segített.
A legjobb időt a klasszikus stílusú részen Kowalczyk futotta 13:01-el,
míg a szabad stílusú részen Marit Bjoergen 11:43-al.
Idő tartozik még hogy az első szabad stílusú részben Evi Sachenbacher futotta a legjobb időt 12:02.4-el, mindössze 5 tizeddel verte Laure Barthelemy-t.
Sachenbachertől ez szép teljesítmény volt, főleg annak tudatában, hogy szombaton nagyon rosszul teljesített.


Férfiaknál vmivel nagyobb csata volt, volt hogy 6 váltó ment fej-fej mellett, de végül csak ketten maradtak. Hellner és Legkov csatájáról szólt a végkifejlet, amit az előbbi nyert meg, és hozta be Svéd1-es váltót az első helyre.
Míg az orosz 1-es váltónak csak ezüst érem jutott, a dobogóért a norvégok 1-es váltója és a svájciak folytattak nagy csatát, de végül is az északiak kerekedtek felül és lettek harmadikok.
Az 5. helyért is nagy csata volt, végülis az oroszok második számú váltója lett az 5., és a németek végeztek a 6. helyen.
Utánuk a svéd 3, és svéd2 váltó ért célba.
Az igazi negatívumot itt a csehek és finnek hozták.
Bár a finneknél Jauhojärvi elsőként érkezett a váltáshoz, de a finn váltón ez sem segített.Érdekesség, hogy az első váltásnál a finnek együtt a kazahok érkeztek Cherepanov, ugyanis ugyanolyan időt futott tizedre pontosan.
Amit még fontosnak tartok, hogy klasszikus stílusú részen első emberként a Svéd 1-es váltóban Mats Larsson, míg a Svéd 3-as váltóban Emil Joensson indult, akik klasszikus stílusban jók ugyan de sprintben, de ennek ellenére elég jól mentek 4., illetve 5. legjobb időt menték ugyanis
A legjobb időt a klasszikus stílusú részen 22:56-al Dario Cologna érte el,
míg a szabad stílusú részen Björndalen érte el 21:12-vel.

Ennyi minden történt az első északi sí hétvégén.
Jövő héten jön Kuusamo, ahol már a másik két sportág is bemutatkozik, vagyis a síugrás, és az északi összetett is. Ráadásul mindhárom sportág pénteken.
Sífutók a már említett klasszikus stílusú sprint verseny jön.
Északi összetettezők már versenyezni fognak pénteken.
Míg síugróknál minősítő edzés lesz a versenyre, ahova 50 versenyző, vagyis a kvali a legjobb 40 helyezettje, és prekvalisok kerülnek be.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése