2011. november 14., hétfő

És mennyi szerelem! - Madách Színház

Ma este megint a Madách Színházban jártam. Furcsa Pár után megint egy Neil Simon darabot néztem, az És mennyi szerelem című darabot. Ez egy roppant kellemes darab volt, egyik legjobb vígjáték amihez színházban szerencsém volt.
Már a kezdésnél egy roppant kellemes meglepetés ért, amikor felcsendült a címadó dal, nem maga a dal, hanem az előadók voltak igazi meglepetés, mert azt tudtam, hogy van egy ilyen dal a darabban, de azt nem hogy kedvenceim adják elő /pontosabban közülük kettő/ Gallusz Nikolett és Serbán Attila. Dal is elég kellemes volt.
Fantomban is belebotlottam Nikibe és itt is, bár itt csak a hangjába, de mindenképpen kellemes meglepetés volt, és ez persze vonatkozik Serbire is, akit mindig öröm hallgatni.



A dal után el is kezdődött a darab, és felhőtlen szórakozást nyújtott. A darab története már önmagában hordozza a sikert, de nyugodtan mondhatom, hogy sztárszereplői a darabnak még nagyobbat dobtak.
3 szereplője van a darabnak, nincs másik szereposztás. Sophie: Oroszlán Szonja, Norman: Szente Vajk
Andy: Csányi Sándor
És tényleg mindhárman kitettek önmagukért. A darab maga nagyon érdekes,ugyanis az alapszituáció, az hogy két jó barát kiad egy magazint, a Balhé címmel San Francisco-ban egy legénylakásban 1966-ban. Csak hogy erre az újságra a kutya nem kíváncsi. A magazin címe utal a tartalomra is, ugyanis az USA-t veszi górcső alá, és rámutat hiányosságokra, hibákra.
És ez már roppant érdekes szituáció. Hisz mondhatni szürreális helyzet, hisz bevétel nyista, de még sem állnak le vele. És ez nagyon is közel van a valós élethez, hisz ez az élethelyzet mondhatni egy vágyálom, és mindenkinek meg van a maga vágyalma, amihez ragaszkodik, és azért mindent megtesz. Andy pl.özvegy főbérlővel hetyeg folyamatosan, hogy megússza, hogy lakbért kelljen fizetni, ráadásul mindenkinek tartoznak, még a kutyakozmetikának is,ugyanis Norman ott nyíratta le a haját :D
És ebbe a szituációba toppan be Sophie, egy szemrevaló fiatal lány. Norman első látásra beleszeret. És ezután kezdődnek a problémák. Ugyanis elkezdi figyelni a nőt távcsővel, sőt nem csak hogy figyeli, de még szemetesét is megvizsgálja, hogy megtudja mit eszik, de emelett ukulelezik a lánynak, és felfesti lépcsőre, hogy szereti, aztán megajándékozza pár konzervétellel, és itt borul ki először a bili, Sophie ugyanis teljesen kifakad, hisz teljesen agyára megy ez a fajta gondoskodás, amit ő nem igényel, hisz vőlegénye van és nem vonzódik Normanhoz.
És itt kezdődnek igazán bonyodalmak, hisz Norman nem ért a szóból továbbra is üldözi a szegény lányt, ráadásul még ki is rúgják miatta, hisz botrányt okozott az iskolában ahol tanít Sophie. Andy felajánlja a lánynak, hogy dolgozzon a Balhé-nak, amit Sophie elfogad végül. Persze mindennek ára van, ugyanis Andy azért alkalmazza őt, hogy Norman megtudja írni a cikkeket az újságba.De ahogy minden ez is rosszul sül el, hisz kiderül, hogy Sophie testi vágyat érez Andy után, és ahogy az lenni szokott az ilyen jeleneteknek csók a vége, és ahogy lenni szokott az a bizonyos harmadik fél meg is látja ez csókot. Norman itt fogja fel, hogy vége mindennek, ezért összepakolja a cuccát, hogy lelépjen, de ez nem olyan egyszerű. Közben Sophie megjelenik, hogy elmondja, hogy haza költözik, mivel beleszeretett Andy-ba, és ezért a vőlegényével is szakított.
De Andy ekkor még nem veszi a lapot, csak amikor észreveszi magán, hogy Sophie illatát érzi lakásban, pedig ő nincs is ott. És ekkor esik le, hogy ő is szereti lányt, és itt a vége.
És akkor most kitérnék pár dologra, pl. az előbb említett illat. Ez már korábban is előjön a darabban, ugyanis Norman is erre hivatkozik Sophie kapcsán, majd Sophie is erre hivatkozik Andy kapcsán amikor elmondja neki, hogy testileg vonzódik hozzá,majd ugyebár a végén Andy is erre hivatkozik. De ez már csak természetes, hisz mint tudjuk a szerelem az nem, más mint kémia.
Több vicces jelenetsor van a darabban. A legjobb az amikor Norman már leakar lépni, de Andy nem engedi.
Először megpróbálja finoman rávenni, hogy maradjon, de az nem sikerül, így azt mondja hogy bunyózzanak.
És ez utóbbi viszi a prímet. Ráütnek egymás kezére, majd Norman előáll hogy levelezőn harcművészetet tanul, majd megmutat pár technikát, itt az ember egyszerűen szakadt a nevetéstől.
Bunyó végül elmarad, de Andy maradásra készteti Normant azzal hogy odabilincseli a fűtéscsőhöz.

De ez a jelenetsor már külön megér egy misét.
Amik vitték a prímet a telefonok, amiket általában Andy vett fel, vagy főbérlő, vagy azok akik szerették volna behajtani az adósságait, ezért különféle módokon mutatkozott be, úgy tett mintha megszakadna a vonal, és külön kommentárt füzött hozzá és társai.
Illetve a már említett jelenet amikor Sophie vallomást tesz Andynek, ott különféle dolgokat vágnak egymás fejéhez. Különösen Andy az aki élén jár ebben. Bár kölcsönösen nem bírják egymást, de mint ahogy tudjuk az ellentétek vonzzák egymást.
Sophie amúgy érdekes karakter. Ugyanis egy konzervatív lányról beszélünk, ráadásul egy rendszerető lány is.
Pont ez talán főok, amiért teljesen kikészül Normantől. Ráadásul még sportoló is volt, vagyis simán legyűri Andy-t is. Ez is egy vicces jelenet,különösen Andy reakciója, aki valami olyasmit, hogy nem lenne szabad megengedi, hogy egy nő erősebb legyen, mint egy férfi.
Szintén Sophie-val kapcsolatos dolog, a kényszermosoly ez is egy roppant vicces dolog. Ugyanis mit mondottam, Andy azért alkalmazza Sophie-t, hogy Norman-nel legyen kedves, és ő eszerint is tesz még ha ez nehezére is esik.
De amúgy a szereplők viselkedése is hasonlít egymáshoz. Hisz Sophie is elkezdi idegesíteni Andy-t, miután feltámad benne a vágyakozás. Bár ez roppant gyerekes dolog, vagyis roppantul vicces is.
És persze nagyon fontos a darab ugyebár a szerelemről szól, pontosabban ahogy megszületik a szerelem.
És természetesen ezek hozadékával. És persze boncolgathatnánk azt a kérdést, hogy testi vágy és szerelem között mi a különbség, mennyiben függnek össze ezek a dolgok. Hisz Norman és Sophie esete különbözik egymástól. Norman mondhatni első látásra beleszeret a lányba, míg Sophienál egy vágy alakul ki majd abból a szerelem. Én azt mondom, hogy az életben mindkettő megtörténhet, emberre válogatja, hogy kivel melyik.
Röviden ennyi a történet, és pár érdekes jelenetsor. Mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom a darabot, ha szeretne közel két órán felhőtlenül nevetni.
És most röviden a szereplőkről. Ez a darab engem leginkább Oroszlán Szonja miatt érdekelt, akit nagyon jó színésznőnek tartok, és évekkel ezelőtt volt már szerencsém őt látni a Producerekben, igaz az egy musical, míg ez egy vígjáték, kettő között van különbség. A Sophie és Ulla közti különbségről nem is beszélve.
Szonja nem is okozott csalódást, tökéletesen megformálta a karakterét szerintem.
Szente Vajk az a szereplő, akit még főszerepben nem láttam még. Sors Bolondjaiban meg-meg jelent, illetve legutóbb a Furcsa Párban láttam őt de ott is mellékszereplő volt. Róla is csak jót tudok mondani.
Nagyon hitelesen formálta meg az esetlen Normant, úgy hogy bármiféle kétsége nem volt az embernek ezt illetően.
Végzetül Csányi Sándor. Elettem is mindenképpen meg kell emelnem a kalapomat, a filmszerepeiben kiindulva számomra nem egy szimpatikus figura. De ebben a darabban nagyot nyújtott, ő is kihozta a karakteréből amit csak lehet. Mindenképpen pozitív meglepetésnek tekintem az ő szereplését.
A darab végén a szereplők elénekelték a nyitódalt, és szólt a jól megérdemelt vastaps, amely méltó lezárása volt a darabnak.
Végezetül itt meghallgató a nyitó dal: 
http://www.youtube.com/watch?v=Ioip0kZTvOw

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése