2011. október 25., kedd

Furcsa Pár, Furcsán - Madách Színház

Furcsa pár - Furcsán! főpróbáján jártam ma délelőtt folyamán, főpróbán ezelőtt még nem jártam.
 Az alcím arra utal, hogy ez fordított szereposztás, vagyis az eredetileg Felixet játszó Szervét Tibor most Oscart, míg az Oscart játszó Gálvölgyi János most Felixet játszotta.
Őszintén megmondva, én ezt még semmilyen módon nem láttam, még a filmet sem, legalábbis nem emlékszek rá.
Ez egy vígjáték Neil Simon egyik remekműve, szóval komoly dolgokat nem lehet elvárni tőle, de amit el lehet azt meg adja. De mindenesetre egy érdekes darab igen jó szereposztással. Egy elvált és egy válófélben levő férfi a főszereplője, és az ő együttélésükről szól a darab. A történet elég egyszerű. Éppen egy szokásos pénteki kártyaparty van, ahonnan az egyik fél Felix hiányzik, a többiek nem tudják mi lehet vele, de kiderül, hogy kidobta az asszony otthonról, és ezután meg is jelenik Oscar lakásán ahol folyik a party. Megkísérli megölni magát tablettákkal, de ez nem megy neki, hisz a gyógyszerek ahogy bementek ki is jöttek a torkán.
Mivel Oscar házigazda aggódik a barátjáért, ezért befogadja őt. És itt kezdődik a történet valójában.
Amely egy házasságra hasonlít leginkább. Ugyanis Felix a háztartással foglakozik, főz, mos, takarít, addig Oscar csak lógatja lábát. És kezd teljesen kikészülni ettől a tisztaság és rendmániától, ahogy a kártya party pénteki résztevőit is zavarja.
Bár az én olvasatomban Felix viselkedése annak a számlájára írható, hogy nem heverte ki, hogy asszony kidobta otthonról ezért vesz ilyen nőies tulajdonságot. Ezt amúgy alátámasztja a darab vége, ahol Oscar veszi fel ugyanezen tulajdonságokat, ami után már kirúgta Felixet, mert már nem bírta ki ezt az együttlétet.
Ma már ez egy hétköznapinak minősülő helyzet, ha nem is ilyen felállásban, de a lényeg ugyanaz, hogy mivel jár egy együttélés, és nem jár messze a valóságtól ez a darab. Hisz nem könnyű az együttélés, főleg két olyan ember esetében nem, akik teljesen elütnek egymástól. Az egyik egy életét élő sportújságíró, míg a másik fél nagyon mimózalelkületű ember. De végül pont a mimózalelkű jár jól, hisz az elvált roppant csinos nők befogadják őt, mivel megtetszik nekik hogy ilyen érzékeny Felix. Ahogy a darabban is elhangzik, mindig a balek nyer.
De amúgy a nagy kontraszt a külső megjelenés kifejezi, míg Oscar elegáns, addig Felix konyhai kötényben mászkál fel-alá. Ez már önmagában vicces látvány,meg kell hagyni. Ráadásul Oscar kimondottan egy trehány ember, több hónapos chips, több hetes szelet kenyérrel lehet találkozni a lakásán, míg Felix egy takarító brigáddal ér fel, ahogy ezt már írtam.
Emellett a barátság is témája a darabban, hisz két barát költözik össze, és még ott van kártyapartyk, ahol ugratják egymást azért. De amikor baj van, akkor még is a másik mellé állnak.
Az eredeti szereposztást is mindenképpen megnézem ezek után. Bár ezzel is meg voltam elégedve.
Ugyanis szerintem, mintha ráöntötték volna ezeket a szerepeket Szervét Tiborra, és Gálvölgyi Jánosra. Ezek után nem olyan könnyű elképzelnem milyen lehet ez fordított felállással.
De mindenképpen kíváncsi vagyok, hogy az miben lehet más.

Végezetül a további szereplőket is felsorolnám, hisz nem csak a két "házas" fél nyújtja az igazi sztárszereposztást, mellékszereplők között is komoly nevek vannak.
Kártyaparti résztvevői: Murray: Laklóth Aladár, Speed: Pusztaszeri Kornél, Vinnie: Szente Vajk, 

Roy: Galbenisz Tomasz
Továbbá: Gwendoline: Ladinek Judit, Cecily: Molnár Szilvia




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése