2011. december 26., hétfő

Karácsony Dolhai Attilával - 2011 Operettszínház

Tegnap du. Dolhai Attila karácsony koncertjén jártam.
Ez volt 3. alkalom amikor élőben láthattam Attilát az idén és összességében egyaránt, de koncert ezt megelőzően nem, mint ahogy az már beszámolóimból kiderült.
Igen jó délután volt, bár nekem a koncert 2. része az ami jobban tetszett.
A koncerten az idén az Operettszínház zenekara volt az aki leginkább szolgáltatta a zenei aláfestést, amit Szabó Mónika vezényelt.
Az első blokk volt az operett blokk. Marica grófnő, Bajadér és Mágnás Miska is terítékre került pl.
Én ezt műfajt nem szeretem, és nem is tartom nagyra, így kevésbé hozott lázba, bár a közönség élvezte nagyon és Attila is. Volt egy kis tánc is részéről, nagyon jó kedvű kis délután Gipsyland-es rész alatt sem aprózta el a mozgást.
Az első dal után hosszan szólt a taps. Attila meg is jegyezte, hogy ha ez minden dal után itt lesz, akkor az esti koncerten is itt leszünk. Érdekesség, hogy olyan 1 órával később, már azt mondta, hogy nagyon jó, hogy ennyit tapsolunk, mivel így legalább kifújhatja magát.
A következő blokkban is volt egy operett dal, még hozzá a Cigányszerelemből, de ez már Gipsyland-es blokk volt. Ez volt a délutánnak azon része, amikor nem az Operettszínház húzta a talpalávalót.
Ez a rész már merőben jobb volt, mint az operettes rész, bár  Bajadér dal nem is volt olyan rossz.
A délutánnak ezen részében már egy új dal is elhangzott. Illetve volt olyan dal /Ha/, ami már Parlamenti gyerekkarácsonybon debütált. Érdekesség, hogy ennek a dalnak hosszabb címe lett volna, de mivel az túl hosszú lett volna, ezért maradt eme két betűs cím.
Bár már egy kicsit előszaladtam hisz ez már később volt.
Sorsaink és Rád talál a boldogság címe dalok voltak ebben a blokkban.
Boldogság előtti rész nagyon vicces volt.
Mert rákérdezett, arra hogy tudjuk e mi boldogság. Persze a legtöbben igen feleltek, de volt egy merész ember /Attila szerint/ aki nemet mondott. Rákérdezett még egyszer, de akkor már a bátor illető is hallgatott.
Volt új dal is repertoárban, ráadásul kettő is, Túl forró mén és Swing címen.
Még egy szám maradt az este első karácsonyi dala Let't it snow magyar változata "Legyen jó".
Ennek az érdekessége, hogy ezt külön énekeltetni akarta a közönség, de a dallam nem akart jönni, így folyamatosan besült, ez rendkívül vicces jelenet volt, aztán egy idő után feladta, és azt mondta, hogy akkor gyakorlás nélkül belevág a dalba, de a közönség nagyon jól abszolválta ezt a nem túl bonyolult feladatot.
Ez azért azért visszatérő jelenet volt, már mint közönség énekeltetése, bár ez koncerteken teljesen természetes, főleg az ilyeneken van rá szükséges, hisz itt az ember ül egy székben egy színházteremben, és nem egy klubban, vagy egy szabadtéri koncerten éli ki magát, hisz ott hangulat általában adott.
Ezután következett a már általam is annyira várt musical blokk, itt 4 musicalből hangzott el dalok, részletek.
West Side Story-val kezdődött ez a széria, aztán Mozart! részletek, amit női sztárvendég, Vágó Detti kezdett.
Nem kell mondjam, hogy mennyire örültem, amikor Detti jelent meg Attila konferálása után.
Illetve Rudolfot is felkonferálta külön Attila, amit ugyebár együtt játszott Dettivel ugyebár, illetve megjegyezte, hogy Detti elment Pécsre is játszani a darabot, erre Detti azt mondta, hogy "nem jöttél utánam", erre Attila úgy reflektált, hogy "nem engedtek. psszt!"
Ő ugyebár egyik nagy kedvencem, így számomra külön öröm már az magában, hogy ő volt az est női csillaga, és akkor még java hátra volt. Hisz Mozart! után Rudolf jött. West Side Storyból csak egy dal volt, de az összes többi kis blokknál Detti is kapott 1-1 szóló dalt.
De ha már West Side Story fontos megjegyeznem, hogy Attilának nem sikerült teljesen átvedleni magát a musical rész bevezetője alatt. A zenekar játszotta a Miénk az éj-t, ennek a musicalnek a méltán híres nagy duettjét. Attila meg is jegyezte, hogy sok gyors öltözésben volt része a múltban, de ez most kifogott rajta.
De hát nem volt mese tovább kellett menni a műsorral.
Érdekes megjegyezni, hogy musical blokk nagyon jó volt, nem csak azért mert nagyszerű darabokból nagyszerű dalok hangzottak el, hanem azért is mert nem a darabok igazán közkedvelt dalai hangzottak el, leszámítva a kezdő Maria-t, illetve a Csak a szerelem című dalt. Rudolfból nem az Értem születtél, Hétköznap hős, Holnap hídjai /bár igaz, hogy a darabban szóló, de fellépéseken rendre többen szokták énekelni/ Miss Saigonból nem a Szóló Szaxofon volt.
És ezzel elárultam, hogy a záró blokk Miss Saigon volt. Számomra ezen blokkon belül volt az est csúcspontja, még pedig a Napfény, holdfény /Sun & Moon/ című dal.
A dal itt megtekinthető:    http://www.youtube.com/watch?v=Z9_ZmZw7-4A

Maria kapcsán hogy szintén gyönyörűen szólt, ez a dalt már volt szerencsém élőben hallani Mihálka Gyuritól, igaz ő énekelte ez a dalt, de nagyon gyönyörű volt, Attila előadása is elképesztő volt, lehetne a jelzőket sorolni, de a legjobb az ha az ilyen perfomancekat megtudja hallgatni az ember.
Mert egy ilyen akkor jön a legjobban át legjobban. Persze itt van különbség az élő és felvétel között, de ha jó felvétel akkor az képes hasonló élményt kiváltani az emberből.
Miss Saigonra visszatérve el kell mondanom, hogy itt újabb baki konferálásnál, ugyanis úgy konferálta be a darabot, hogy Szegeden volt premierje, miközben Sopronban volt ugyebár.
Illetve volt egy még viccesebb rész, amiben belegabalyodott a nevekbe. Ugyanis elkezdte ecsetelni, hogy ilyen formában Kimként és Chrisként nem voltak még jelen a színpadon, de Ellen-el viszont volt már :D
Ez zavarta meg igazán, de a végén azért csak kijött Kim és Chris és neve is. Úgy látszik Attilának nevek nem erősségei, legyen szó helység avagy személynevekről is.
Napfény, holdfény mindenképpen csúcs volt, mert mint mondtam az már egy kegyetlenül jó dolog, hogy Attila és Detti együtt, de ez a másik jó dolog. Volt szerencsém ezt a dalt hallani Dettivel már de csak felvételről amin Kocsis Dénes volt a partnere, roppant szép felvétel volt az is, de azért ez merőben más élmény volt, nagyon jól szólt együtt Attila és Detti. Zenei alap érdekes volt amúgy, mivel a darabból más alapra emlékszek, ebben voltak keleti zenei motívumok, ez külön széppé tette az amúgy is kiváló minőségű dalt.
Detti amúgy nem csak hangjával kápráztatta el közönséget, megjelenése is rendkívül szép volt, egy gyönyörű fekete ruha volt rajta.
Ezután való blokk egy elég vegyes blokk volt. Amiben aztán különféle zenék előfordulatak. Jöttek új saját dalok is mint az említett Ha, Ragyogás, ill. az Éld át /Soproni kosárcsapatnak iródott/
Ez utóbbi előtt elmondta, hogy az ihlet onnan adódott, hogy Sopronban volt egy fellépése egy kosármeccsen Szívből szeretni-t énekelte, de amikor belépett a stadionba, csak annyit hallott, hogy "Sopron".
Ami ugyebár komoly kontrasztban a Rómeó és Júlia nagy duettjével.
Így született ez a dal, ami ezt a helyzetet akarja visszaadni. De elhangzottak Edda dalok is.
Az Ünnep és Érzés című dalok. Ünnep egyértelmű ugye már, hisz a téma adott. El kell ismernem, hogy ez kiváló szerzemény, de én leginkább szövegét díjazom zeneileg annyira nem jó. Eddanak van egy másik karácsonyi dala azt sokkal többre értékelem, pedig egy hete sem ismerem még, ez az Akitől minden szép című dal. Érdekes ennek a sztorija is, hisz a Tescoban hallottam, és hamar felfigyeltem rá, pedig elég korán volt még nem volt 8 óra reggel, de ez a dal megmaradt bennem, így lerögzítettem telefonomra. Dal végére esett le igazán, hogy ezt mintha Pataki énekelné, szóval Edda lehet, hazamentem és rákerestem a youtube-on, összevetettem az általam felvett-el, erre azért volt szükség, hogy biztos legyek a dolgomban, hisz ezt nagyon fontosnak tartom, mert a youtube-on már megtaláltam a dalt, de nem voltam benne biztos 100%-ban, hogy ez lesz.
De vissza a koncerthez, itt is volt énekeltetetős rész a dalok közben, illetve a végén is. Egyik sem egy meglepő dolog. Koncerteken rendre alkalmazzák a végén énekeltetős dolgot, mondjuk ebben a legnagyobb ráció az, hogy addigra a szöveget csak megjegyezi a jó nép, már aki nem tudta természetesen.
Másrészről ez egy plusz ráadás, rock bandák előszeretettel alkalmazzák az elnyújtott hangszeres szólókat.
Ez az énekeltetés inkább pop zenére jellemző. Ünnep elmondta, hogy Pataki el sem hinné valószínű, hogy az Operettszínházban elhangzanak az ő dalai.
Illetve régi emlékeket idézett el, a Kölyköd voltam-ot énekelte gyerekkorában sokszor, ez a nagy lázadó korszak volt.
Illetve még az Érzés előtt elmondta, hogy ez a a dalt az X-faktorban hallotta nem olyan rég Muri Enikőtől ezért is érezte, hogy ezt el kell énekelnie.
De a koncert nem állt meg, elhangzott Godspell dal. Ez a musical is kapcsolatban áll Jézussal.
Volt ráadás is koncerten még pedig egy  Leonard Cohen igen komoly klasszikusa a Hallelujah, de nem angolul, hanem magyar nyelven, ami számomra új volt, több előadótól is hallottam már ezt a dalt, magyarul még nem, illetve Szabadság vándorai. Ráadásokat komoly visszatapsolások előzték meg nem adták olcsón bőrüket :) Legutolsó számnál sokan felálltak.
Illetve még maradt egy sztori Mózes Katinka egy képét meg lehetett nyerni, a nyertes személyét bemondták, Attila kért is nézőtéri fényt, de a nem jelentkezett az illető, pedig Attila addig szólította egy darabig, oly annyira, hogy végén már bele is tört nyelve a nevébe, ez is vicces jelenet volt. De mint azt korábban ecseteltem ez Attilánál korábban is előfordult már hasonló az este.
Illetve elmondta, hogy jövőre be lehet nyújtani a kívánságlistát, de idén az volt amit ő akar. De ez is vicces jelenet volt. Hisz komoly alázat az meg volt az ő részéről és Detti részéről is, megtapsolták a zenekart és közönséget egyaránt. Az utolsó dalt már nagyon sokan felállva hallgatták.
Összegzésnek annyit, hogy igen jó kis délután volt.

Elhangzott dalok:

I. Operett blokk
1. Bajadér - Ó, Bajadérom
2. Mágnás Miska - Cintányéros cudar világ
3. Marica Grófnő - Hej cigány

II. Gipsyland blokk
1. Cigányszerelem - Vad cigánylegény
2. Sorsaink
3. Rád talál a boldogság
4. Túl forró mén
5. Swing
6. Legyen hó /Let it snow magyar feldolgozása/

III. Saját szerzemények
1. Ha
2. Éld át /Soproni kosárlabda csapatnak/
3. Ragyogás

IV Musical blokk
a/ West Side Story 

1. Maria
b/  Mozart!
1. Hol van a zene? /Vágó Detti szóló/
2. Árnyékdal /repríz/
c/ Rudolf
1. Így vagyok csak én
2. Ez most más
3. Csak a szerelem /Detti szóló/
d/ Miss Saigon
1. Istenem, miért?
2. Napfény, Holdfény
3. Most, már hogy láttam /Detti szóló/

V, blokk
a/ Edda dalok
1. Ünnep
2. Érzés
b/ Godspell musicalből egy dal

VI. blokk, Ráadás
Hallelujah /magyar nyelven, Leonard Cohen dala/
Szabadság vándorai /Demjén Ferenc/


Ha valami nem stimmelne azért elnézést kérek, probáltam emlékezetemből és beszámolókból kiindulva összerakni a dolgokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése