2015. október 25., vasárnap

Sakk - Magyar Színház

Ez is azon darabok között volt, amiket megszerettem nézni, és most sor került rá. Amit igazából bánok az az, hogy eddig kétszer mutatták be nálunk, de mindkét esetben West End előadást vettük át, de nem ugyanazt, mivel Tháliában anno még színházi darab ment, addig ez egy musical koncert, ez egy 2008-as találmány. Ebben az a hiba, hogy bár Angliában népszerűbb volt az előadás, de Broadway darabnak komoly magyar vonatkozásai vannak, magyar dalokkal, ez sokkal inkább való lenne magyar színpadra szerintem. Talán egyszer ezt is megéljük, jó lenne.
A darab maga nagyon jó, több olyan dal is van benne, amit ismerhet az ember, de azok is jók amik viszont nem ide tartoznak, pl. szovjeteknek van egy dala, Molokov dala, ami nagyon tetszett, az ilyen úgynevezett mozgalmi dalokban tényleg tudott az egykori SZÚ. Nem is tudnék gyenge dalt mondani a darabból, sőt hát inkább másik oldalra billen, de akkor nézzük szereplőként.
Nehéz volna megoldani, hogy ki az előadás legjobbja, nagyon jó művészek játsszák a szerepeket, elég ha arra gondolunk, hogy mondjuk egy Török Anna a mellékszereplők között van.

Akire kíváncsi voltam, és már rég hallottam énekelni, akkor is csak a neten, az Szemenyei János, aki az amerikai világbajnokot, Frederick-et alakította nagyon jól, bár az éneklése volt számomra, de azt nem mondanám, hogy rossz volt, mert tényleg lubickolt ebben a szerepben, és a szólója Szegény kissrác panasza, kiváló volt, olyan átélés volt ebben dalban, hogy azt leírni nem lehet, ezért is volt kissé fura bizonyos részein dal, de tényleg itt átjönnek szereplők érzései, és ez fontos, mert elénekelni bármit lead, az más amikor érzelmeket ad bele az ember, ezért szeretik sokan Lara Fabiant is pl. De prózában is nagyon jó volt, illetve neki van egy ilyen gúnyos, szókimondó természete ami ezért alapvetően tetszett, még hát elég szemét módon is viselkedett bizonyos helyzetekben, de pl. riporter szerep pont ezért állt jól neki, hisz oda pont ez kell.
És akkor az ellenlábasa Anatoly, aki érdekes helyzetben van, és méltán megmutatja, a korszak k-európai sportolóját, a győzelmen kívül más nem fogadható el. Ezt a szerepet Egyházi Géza alakította kíváncsi voltam rá, mert fellépéseken már láttam, de színházban még nem hiszem, hogy láttam, bár Macskákban lehet, hogy igen, de az az előadás annyira nem jött be, hogy beszámolót sem írtam le.
Forog a kerék nagyon jó volt, bár igazából a Himnuszt vártam, és az nem feltétlen az volt amit vártam, ez a dal nagyon megmaradt bennem, mert évekkel ezelőtt Kamarás Mátétől hallottam egy Musicalpluszon, ettől független jó volt a dal és szépen énekelte Géza, csak tényleg nálam ez így jött le.
Aztán Florence, ő az aki magyar lány a darabban, de még 56-ban elhagyta az országot és Angliába ment. Neki van alapvetően legszomorúbb sorsa, bár ha jól megnézzük igazából négy főszereplő egyikével sem cserélne az ember. Őt Sári Évi alakította igen jól, alapvetően tetszett az alakítása, mondjuk ő szinte végig színpadon van, úgy hogy nincs is könnyű dolga. De viszont szép dalai vannak, azt mindenképpen el lehet mondani.

Viszont Anatoly felesége, Svetlana csak 2. felvonásban jelenik meg, őt Kecskés Tímea alakította ő elképesztő volt viszont, nála teljesen kijött az a plusz amit az ember hallani szeretne. Igazából első dala nagyot szólt, de az abszolút hidegrázás, az Forog a kerék repríz volt, amit ő kezdett el. Nagyon érdekes egy karakter, mert nagyon odatette magát, így kell kiállni és harcolni a szeretett férfiért, de azért is érezhető, hogy szenved belül.
Mellékszereplők is jók voltak már Bíró (Kiss Ernő Zsolt) az elején megadta az alaphangot pl., ő tetszett és Molokov (Molnár Erik) is, akinek említettem a szólóját ami tényleg nagyon jó, és az ilyen dalokban kijönnek az egyéni kvalitások.
Amúgy amit nem lehet igazán érteni a darabban az Anatoly és az ő döntése, hisz Florence-al egymásba szeretnek, és le is lépnek egymással, de hát eléggé egyértelmű, Anatoly helyzetéből kiindulva, hogy ez csak idáig-odáig lehet így. Bár az is igaz, hogy megint az van, hogy szinte hajszálon múlik a dolog. Kettőjük szerelme azért ér véget, mert Anatoly áldozata, Florence számára tett jó cselekedet. És ez azért mutatja, hogy realista a darab, vagyis, hogy a rendszernek megvoltak az eszközei, amivel az embereket tudta kezelni. És érdekes vége van, mert nem happy end a vége, bár nehezen nevezhető szomorú végnek, hisz senki nem hal meg, csak változik a helyzet, de igazából szenvedés az továbbra is ott van, mert pl. Anatoly csókja Svetlanaval na abból érezhető volt, hogy az a kötelesség miatt van, és nyilván a feleség is érzi, hogy a férje nem az övé, legalábbis lélekben nem. Miss Saigon vége hasonló, ott azért más helyzet, de Chris és Ellen bár együtt van és maradnak, de hogy nem lesznek boldogok a jövőben az nyilvánvaló, de megy ez a legdurvább tragédia nélkül is.
Darab kapcsán kivetítőt azért jobban is kilehetett volna használni, de mondjuk 56-os felvételek az jók voltak. Viszont ami jó volt, hogy ez egy koncert, háttér az nem volt, díszlet az gyakorlatilag egy baromi nagy sakktáblából állt, viszont ezzel kapcsolatban volt egy szép dolog, emberi sakk bábuk, még egy balett része is volt az előadásoknak, nem igazán a szívem csücske, de hát ez csekély része a darabnak csupán.
És akkor egy fontos dologra kitérnék talán az előadás negatívuma, hogy ez tényleg egy koncert volt, bizonyos helyzetekben azért jó lett volna csak az adott szereplő áll a színpadon, sőt engem volt, hogy zavart bizonyos helyeken a kórus, de összességében ez nem akkora probléma, igazából, ezzel csak azt akarom, hogy azért van potenciál darabban, ráadásul magyarok lerövidítették az előadást, dalokat is kihúztak belőle, ezt azért nem árt tudni, különösen 2. felvonás volt rövid, 1 óra nem volt.
És ha már itt tartunk ez azért érezhető, hisz nekem ez időben kevés volt, azért volt próza is a darabban ahogy említettem, de még sem tűnt, úgy hogy ez elég volna, brit koncert verziót nem láttam még, úgy hogy nem tudok nyilatkozni róla. Azért összességében ez tényleg egy darab, amit egy musical rajongónak egyszer látnia kell mindenképpen. Csak javasolni tudom azoknak akik még nem látták.

2 megjegyzés:

  1. kedves Ágoston!
    jó volt a véleményedet olvasni az előadásról, egyetlen hibát vétettél: a két női főszereplőt felcserélted.
    Florence-t alakítja Sári Éva és, hogy szavaiddal éljek, az elképesztő Svetlana-t Kecskés Tímeának köszönheti a közönség! üdvözlettel: mbt

    VálaszTörlés