2012. január 21., szombat

Gozsdu Manó - Bëlga koncert - 2012 január - 1.

Tegnap megint egy új helyen jártam koncert még pedig a Gozsdu udvarban levő Gozsdu Manó klubban.
Koncert ugyan 9-re volt kiírva, de még 10-kor sem kezdődött el, sok olyan fél 11-kor kezdődött meg.
Várakozás persze nem kellemes, mert ilyenkor a kelleténél is lassabban múlik az idő ha egy maga van az ember.
Koncert előtt TV-sek is megjelentek a Fókusznak forgattak, de hogy mi okból azt nem tudom.
A helyről annyit kell tudni, hogy földalatti pincehelyiségben volt a koncert, bár itt nem közvetlenül vezet az út a föld alá, hanem a klubon belül lehet lemenni. De alig talál az ember helyett, ami nem ehhez hasonló, ennek amúgy az az oka, hogy mélység elnyeli hangokat, így nem zavarja meg a közelben lakókat a koncert.
A koncert szokás szerint Disco Baby-vel kezdődött. Ami alatt megjelentek a fiúk, és sok változás nem volt az öltözékükben, bár azért akadt. Ezek közül a legszembetűnőbb nem más, mint hogy a zakó és mellény alatt most mindegyikük pólót viselt, ezzel pedig aligha újra átírták a divatról kialakított képet, tekintve, hogy short-ok megmaradtak mindegyiküknél, illetve annyi változás történt, hogy Bauxit rikító sárga cipőt viselt, míg Tokyo és Még5 a jól megszokott színes vászoncipőt.
És ahogy tavalyi évzáró koncerten, az idei első pesti koncerten is Készüljél fel hangulatra volt az első szám sokunk örömére. Ezután következett az a szám, amivel az elmúlt más félévben sok koncertet kezdtek ez pedig, nem más, mint Bzmg. Mögöttem valaki megjegyezte a szám megkezdése előtt, hogy ennek még én is tudom a szöveget :)
Ezután következtek: Zsolti a Béka,Get One Rhyme, Parody, Boros, Mariannn, Melós, "Hét száma", Az a baj, Erős kép, Fesztivállapot, Csecs /nem hiányzott/, Jenő, Nyújork Jenkis, 
Gyaloglás vége
Kissé indiszponáltak volna a fiúk a koncerten ez pedig Az a baj alatt jött ki, az ember a szám alatt már kínjában nevetett tekintve, hogy nem tudták szöveget, még a közönségtől is kérték segítséget.
Már a kezdés fura volt hisz in medias res módon kezdte el Tokyo a dalt, nem az elején, majd utána felváltva énekelt, de ugyanazon részek is visszatértek, vége mondjuk egész jól sült el. Még5 lehülyézte saját magát a dalban, az mondjuk egy jó rész volt. Visszatekintetve szerintem nevetni fogok az egészen, bár a helyszínen eléggé ledöbbentem, mert azért volt már olyan, hogy kimaradtak szöveg részek mondjuk, de hogy ennyire ne legyen se füle, se farka egy dalnak, na ilyenben még nem volt részem. Bár remélhetőleg nem is lesz.
Mondjuk ha a koncert egészét nézem, akkor ez csak egyszeri kisiklás volt. A tavalyi évben a fiúk hozzászoktatták az embert a jóhoz, vagyis ritkán vagy egyáltalán nem hallható dalok kerülnek elő.
Egyáltalán nem hallható dal nem volt, viszont volt egy igen fura születésnapi kérés, még pedig az Erős kép, ez is személyes kedvenceim közé tartozik, ráadásul meg vannak ennek a dalnak is maga üteme, vagyis szerintem simán belefér egy koncert repertoárba, The Cure-tól Lullaby volt a dal alapja a koncerten. A másik ilyen dal a Jenő volt, amely tavaly egyszer már felcsendült, az nem is olyan rég volt, bár azért még így is nagyon ritkán hallható dalokat szerepel, bár ez változhat még a jövőben. Tekintve, hogy pl. Get One Rhyme már nem ez a kategória, mivel elég sokszor az elmúlt fél évben.
De ha már Még5 szoló Kavboj viszont elmaradt az este, ill. Nemzeti Hip-Hop és Kalauz 1 is elmaradt.
Roppant érdekes volt színpadról való "le"menetel, ugyanis a fiúk nem hagyták el színpadot, hanem bebújták mixerpult mögé, erre azért volt szükség, hogy a koncert mögé itt nem lehetett menni, ezért más lehetőség nem is kínálkozott erre a kis intermezzora. Érdekes volt, ugyanis az emberek különféle dolgokat a kiabálták, ment a 3 hülye /tőlem is természetesen/, de más szólamok is felcsendültek, amit nem igazán értettem, tekintve, hogy 3-4 különféle dolgot kiabált közönség, kiderült, hogy legújabb Bëlga dalt a Bóvli-t kérték sokan, vagyis a ritkaságok mellett koncert premier is volt tegnap.
Amit le is adtak, bár húzták egy kicsit szájukat ugyanis bevallásuk szerint, nem gyakorolták túlzottan ezt a dalt a koncertre, de lement a dal gördülékenyen, ez még nagyon friss dal, így nem tudnám megmondani, hogy voltak e benne bakik, de ha voltak is akkor is Az a baj volt a csúcs ezen a téren az este. Mint a szám címéből kiderült ez a dal leminősítésről sikerült /miután végeztek dallal Tokyo tett egy megjegyzést, amely roppant vicces, azt mondta, hogy reméli, hogy elég vacakra sikerült/ 
A dal itt meghallgatható: http://belga.bandcamp.com/
Ezután is lehetett kérni, na itt is volt össze-vissza üvöltés a publikum részéről, végülis a Bebukta lett a nyertes, majd ezután jött az elmaradhatatlan Egy-két-há. Már nem először fordult elő, hogy ráadás elég soványra sikerült, 3 szám önmagában nem lenne kevés, de bebukta még 2 perc sincs, így inkább csak egy fél dalnak felel meg, egy Billie Jean-s Kalauz 1 simán belefért volna még.
A hely maga mint mondtam nem volt valami, így színpadhoz is közel volt a közönség, bár a színpad olyan kicsi volt, hogy több hangszórót is a színpad elé raktak be, ezt fel lehet fogni egy mini-kordonnak, de nem volt probléma ezzel. Trambulint a kicsinység miatt itt nem használhatták, de azért még a koncert elején Tokyo jól kiugrálta magát, mint valami egy személyes trambulin.
Még5-ben továbbra is egy gitáros veszett el, rendre valamilyen eszközt felhasznál, hogy pengethessen, most egy mikrofonállványt vett igénybe erre a célra, ugyanis koncert egyik sarkában egy csomó ilyen állvány volt.
Illetve Még5 kapcsán még mindig az érzésem, hogy abban a sapkában amit hord, úgy néz ki, mint egy nagyra nőtt manó. Még manó mesélj nekünk....... :D
Bauxit kitett magáért a koncert nyomott egy komoly break-t ugyanis, ami nagyon tetszett a közönségnek beleértve nekem is, nem semmi produkció volt.
Talán a színpad kicsinysége miatt is, de most fiúk végig előtérben voltak, nem vonultak el, amikor épp nem volt részük egy dalban.
Összegezve jó kis évnyitó koncert volt ez, ha jellemeznem kéne kicsit zúzósabb hangvételű volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése